Подемници

11 Артикули

Настрой низходяща посока
на страница

Подемници

Подемникът е най-важната част от оборудването в един автосервиз. Без наличието му, извършването на ремонтни дейности по автомобилите е почти невъзможно или поне изключително трудно и неудобно.  Подходящият избор на подемници и правилното им позициониране в работното помещение са от изключителна важност за ефективната работа на сервиза.

Видове подемници

На пазара се предлагат множество различни подемници, като можем условно да ги делим според два основни критерия:

 - Задвижване – в зависимост от задвижването си, подемниците биват електромеханични, електрохидравлични и пневматични. Най-разпространени са електромеханичните, при които повдигането се осъществява от електромотор с помощта на ремък и повдигащ винт с резба. Товароподемността на електромеханичните подемници е от 1 до около 10 тона. Те са подходящи за повдигане на всяаквки леки и лекотоварни автомобили, както и на по-малки камиони. Основноте предимство на тези подемници е издържливостта, плавната работа и прецизния контрол при повдигане и сваляне. Електрохидравличните подемници също са широко разпространени. При тях хидравлична помпа с електрическо задвижване осъществява повдигането с помощта на хидравлични цилиндри. Хидравличните подемници имат товароподемност от 1 до 40 тона, като са подходящи за повдигане на всякакви превозни средства – от най-малките до най-големите.  Основното предимство на тези подемници е сравнително простото устройство и ниската цена за обслужване и ремонт.  Пневматичните подемници са малко разпространени и се използват за специфични употреби – при смяна на гуми или повдигане само на някоя от осите на автомобила. При тези подемници повдигането се осъществява от пневматични цилиндри, захранвани с въздух под налягане.  Товароподемността им обикновено варира между 1 и 3 тона.

Подемник

- Конструкция – в зависимост от устройството си, подемниците са колонни, ножични и касетъчни. Колонните подемници са най-разпространени, като при тях в 1 или повече колони (най-често 2, но може да достигнат до 8!) се движат колички с лапи, които повдигат стъпилите върху тях автомобили. Колонните подемници могат да са електромеханични или хидравлични и са подходящи за повдигане на всякакви превозни средства. Основното им предимство е тяхната универсалност и достъпната цена, а основният недостатък е, че се нуждаят от повече място в сравнение с другите видове подемници.  При ножичните подемници автомобилите стъпват върху пътеки, които се повдигат от ножично разтварящи се цилиндри. Тези подемници са хидравлични и са подходящи за повдигане на всякакви превозни средства. Основното им предимство е, че отнемат значително по-малко място от колонните, а основният им недостатък е значително по-високата цена и по-скъпо обслужване.  Касетъчните подемници са сравнително рядко използвани. Те се вграждат в земята, като хидравлично бутало повдига стъпилият на него автомобил.  Товароподемността на този тип подемници е сравнително ниска, а монтажът им е труден и скъп. Това, в комбинация с високата им цена, ги прави  много по-рядко срещани спрямо другите два вида.

Как да изберем подходящия подемник?

Изборът на подемник е, може да се каже, най-важният избор, който се прави при оборудване или дооборудване на автомобилен сервиз. Подемникът е най-използваната машина във всеки сервиз. Тъй като при почти всяка операция по осблужване или ремонт автомобилът се повдига, изборът на правилния тип подемник улеснява и прави работата много по-ефективна. Обратно, неподходящият избор може да се окаже изключително голяма спънка пред ритмичната работа в сервиза.  Когато избираме, трябва да вземем под внимание няколко основни фактора:

хидравличен подемник

                                         Хидравличен подемник

- Механизми за сигурност и предпазни устройства – тъй като върху подемника има изключително тежък товар, а под и около него работят хора, от първостепенна важност е да се стремим да изберем модел, който разполага с адекватни предпазни системи.  Силно препоръчително е да избягвате подемници с недостатъчни системи за сигурност!

- Типове автомобили, които се обслужват и ремонтират най-често – ако в сервиза се поддържат предимно нисък и среден клас автомобили, би било подходящо да се избере по-компактен подемник с товароподемност до 3 тона. Ако преобладаващите автомобили са висок клас или такива с висока проходимост, трябва да се заложи на по-голям подемник с товароподемност поне до 4 т. За правилното повдигане на бусове и други лекотоварни автомобили се предлагат подемници с по-голяма товароподемност и по-специални накрайници. Най-правилно е сервизът да разполага с различни видове подемници, за да може да си гарантира лесно и сигурно повдигане на различните типове автомобили. За съжаление това невинаги е възможно поради множество причини – недостиг на място, липса на достатъчно финансови средства и др.

- Качество на изработка – тъй като задачата на подемника е многократно повдигане и сваляне на тежки товари, качеството на използваните при производството му материали, както и самата сглобка, са от изключително значение за сигурната и дълготрайна употреба. Избягвайте нискокачествени подемници, тъй като рискувате възникването на инциденти, които могат да доведат до тежки наранявание и големи материални щети!

- Доставчик – изборът на правилна фирма, която да монтира и обслужва подемниците ви, е от изключително значение за безпроблемното им ползване. Избягвайте фирми, които не разполагат с техническа компетентност. Доверявайте са на доказалите се с годините доставчици, които предлагат цялостна услуга, могат да реагират бързо при възникване на проблем и разполагат с компетентни служители.

- Цена – цената винаги играе важна роля при избора за покупка. При избор на много скъп подемник рискуваме да се лишим от средства, които са ни необходими за придобиване на друго важно оборудване, а при избор на много евтин рискуваме инциденти и съкратен експлоатационен живот. Винаги избягвайте най-евтините модели и съобразявайте цената с покупателните ви способности!

Как да поддържаме подемниците си винаги в отлично състояние?

електромеханичен подемник

Електромеханичен подемник

За да си гарантирате безопасност, както и дълъг, и безпроблемен експлоатационен живот на подемниците във вашия сервиз, следвайте следните прости правила:

  1. Използвайте подемника само по предназначение. Не претоварвайте и не вдигайте автомобили, които не могат да се поставят правилно.
  2. Дръжте всички триещи се повърхности винаги добре почистени и смазани. За целта използвайте само препоръчваните от производителя технически смазки.
  3. Редовно почиствайте подемника. Оглеждайте внимателно за нарушения на покритието и боята или наченки на ръжда. Незабавно отстранявайте всички забелязани дефекти.
  4. Винаги проверявайте дали автомобилът е добре поставен преди да използвате подемника. Никога не сваляйте автомобил, ако под подемника има хора.
  5. Викайте регулярно (препоръчително е веднъж годишно) представители на фирмата доставчик за извършване на периодични прегледи. По този начин евентуални проблеми могат да се диагностицират рано и да бъдат отстранени преди да доведат до значителни щети.

 

Подемници

Видове подемници

Kак да изберем подходящия подемник?

Как да поддържаме подемниците си винаги в отлично състояние?

Search engine powered by ElasticSuite © 2004-2020 Консулт Лозанов ЕООД